Matematik som modersmål - Det universelle sprog

Matematik som modersmål – Det universelle sprog

De fleste kender matematik som noget fra skolen eller som naturvidenskabens værktøj, men i virkeligheden er det vores mest universelle sprog: Vi bruger de samme tegn.

Om man er fra Danmark, Indien eller Brasilien er tal og matematiske sammenhænge de samme. Naturlovene ændrer sig ikke på tværs af kulturer og landegrænser. Det gør matematik til det mest universelle sprog.

Måske er du i gang med et studie, laver budget eller prøver at regne sandsynligheden for gevinst ud på et spil fra Mr Vegas Casino. Matematik er overalt og indgroet i vores moderne verden.

Og nej nej, det er ikke ligetil at sige, hvad du vil med matematik. Vi er langt fra computerens evne til gennem 0’er og 1-taller at udtrykke en sætning uden hjælpemidler. Men selvom det ikke ligger i kortene, at vi begynder at tale i binære koder for at forstå folk fra andre lande, så klarer vi os fint, så længe konteksten for de tal og matematiske værktøjer er tydelig.

Jeg tænker bare ikke i tal

Hvis du, eller nogen du kender, har det svært med matematik, kan det hjælpe at se det som et sprog. Virkelig mange døjer med at finde glæde ved at lære matematik og sværger, at de aldrig skal bruge det rigtigt i deres liv.

For de fleste, der udtrykker sig sådan, er det en undskyldning for ikke at sætte sig ind i sagerne. De forventer ikke at beskæftige sig med økonomi, formler eller en anden matematisk styret profession.

“Jeg er humanist!” kan man nærmest høre dem råbe. Med det mener de, at de er gode til at analysere, fortolke og at bruge sprog. Men matematik er sit eget sprog og kan være et modersmål, hvis man introduceres tidligt nok til det.

Lommeregneren som parlør

Ligesom man før i tiden brugte små hæfter til at hjælpe med at begå sig på et fremmedsprog, og i dag læner sig op ad online oversættelsesprogrammer, er lommeregneren din genvej til hurtigere resultater og udforskning af potentielle muligheder inden for matematik.

Lommeregneren har mange funktioner, især den online, som kan det samme alle videnskabelige lommeregnere kan. Igen handler det om, om man taler flydende matematik eller stadig er på sin universelle sprogrejse. Et sted at gå hen for hjælp kan være aftenkurser eller lektiehjælp.

Fra de lettere opgaver til de helt store ligninger og beregninger kommer man ikke langt uden vores moderne superværktøj, og uanset om man bruger matematik på et højt eller lavt niveau, så er det altid godt at kunne tal(e) sproget.

Lommeregneren er allerede i lommen

Husk at du ikke behøver en decideret fysisk lommeregner. Du har en indbygget i telefonen. Og hvis den ikke tilfredsstiller dig, kan du bare gå på nettet, som her på lommeregner.org. Foretrækker du en større skærm, så bruger du bare en tablet eller computer.

Tiden uden hjælpemidler til prøver og på arbejde er forbi – det er ingen skam at hive lommeregneren frem. Så send din matematiklærer en tanke og gå ud og tal med nogle mennesker.

Matematik som modersmål - Det universelle sprog
Matematik som modersmål – Det universelle sprog

About the author

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.