Spiller rækker ud efter mahjong-brikker

Sådan bruger du matematik i Mahjong

Kender du det populære spil mahjong? Spillet, der har rødder fra Kina og kan spilles på den danske mahjong side Mahjong24, går ud på at samle brikker i par. Brikkerne ligger i forskellige mønstre, og for at kunne samle brikkerne i par er de konkrete brikker nødt til at ligge fri.

Når du skal vælge hvilke brikker, du flytter, skal du derfor have matematik med i dine overvejelser. Her kan du læse mere om hvilke former for matematik, der spiller ind, når du spiller mahjong.

Sandsynlighedsregning

Sandsynlighedsregning er en af de vigtigste matematiske metoder, når du spiller mahjong. Ved hjælp af sandsynlighedsregning kan du nemlig forudsige sandsynligheden for, at du ved at fjerne én brik fra bordet åbner op for en anden brik, som du har brug for. Regnestykket kan hurtigt blive meget komplekst, men kan du knække nødden og regne sandsynligheden ud, har du allerede fra start en fordel i mahjong. Læs også mere om procentregning, som kan bruges til at ændre sandsynlighederne til procent.

Mønstergenkendelse 

Brikkerne i mahjong består af en række forskellige mønstre. For at få succes i mahjong, er du således nødt til at kunne genkende disse mønstre.Og selv om mønstergenkendelse måske ikke er en direkte matematisk metode, så er mønstergenkendelse en meget vigtig matematisk disciplin. Det ses f.eks. også i diverse IQ-tests, hvor mønstergenkendelse ofte udgør en væsentlig del af den matematiske del af testen.

Brug af mahjong i matematisk undervisning

En anden interessant vinkel ift. matematik og mahjong er, at det ikke kun er matematik, der kan – og bør – bruges i mahjong. Mahjong kan også bruges i matematik! Nærmere bestemt foregår det ved, at man ved hjælp af mahjong kan træne elever i matematiske færdigheder indenfor netop sandsynlighedsberegning og mønstergenkendelse.

Denne form for “gamification” virker rigtig godt i mange sammenhænge i samfundet, og matematikundervisning er ingen undtagelse.

Bonus – mahjong træner din hukommelse

Udover de matematiske færdigheder kan mahjong faktisk også medvirke til at træne og forbedre din hukommelse. Det skyldes, at en stor del af spillet handler om at huske på, hvor forskellige brikker ligger placeret. Og når så en brik magen til en af disse brikker viser sig, kan spilleren – hvis spilleren altså husker hvor den tilsvarende brik ligger placeret – bruge sin hukommelse til at finde den brik, der matcher.

Spil mahjong og bliv mere intelligent!

Samlet set kan du altså se frem til at træne både dine matematiske og hukommelsesmæssige færdigheder. Mahjong er således ikke blot et underholdende spil; det er også med til at gøre din hjerne skarpere. Leder du efter et spil, der både underholder og underviser på samme tid, er mahjong således et oplagt valg.

About the author